Amaterasu

Amaterasu

Amaterasu er en gud (kami) inden for den japanske naturreligion shintoismen, og hun bliver ofte anset for at være den vigtigste af alle guder, fordi hun er gudinden for solen og således også universet. Amaterasu blev dog selv skabt af en gud - nemlig Japans skaber Izanagi, der vaskede sig efter at have været i dødsriget, Yomi, hvorved vandet, der flød fra hans ansigt, blev til tre guder. Vandet fra hans næse blev til havets gud, Susanoo, mens vandet, der flød fra hans højre øje blev til måneguden, Tsukuyomi, og vandet fra hans venstre øje blev til solgudinden Amaterasu. Susanoo fik til opgave at vogte havet, mens Amaterasu og Tsukuyomi blev mand og kone, som sammen vogtede over himlen. Tsukuyomi endte dog med at dræbe guden for mad, Uke Mochi, og dette forargede Amaterasu, der valgte at lade sig skille fra Tsukuyomi, hvorved de to blev separeret, og dag og nat blev skabt. Mens Amaterasu vogtede over himlen om dagen, så tog Tsukuyomi over om natten.

Havguden Susanoo var imidlertid misundelig på Amaterasu, og efter at have tabt en duel til hende, valgte han at gå amok og rasere himlen og Jorden i vrede, hvorved han også blev guden for stormvejr. Ødelæggelserne chokerede Amaterasu i en sådan grad, at hun valgte at gemme sig i en grotte kaldet Ama-no-Iwato, således at lyset i verden forsvandt. Hundredvis af guder forsamlede sig derfor uden for grotten, hvor de på desperat vis forsøgte at overtale Amaterasu til at komme ud. De holdt sågar en kæmpe fest for på den måde at lokke hende frem med lyden af morskab og latter, men det var først, da guden for daggry, Ame-no-Uzume-no-mikoto, begyndte at danse, at Amaterasu besluttede sig for at kigge ud. Ame-no-Uzume-no-mikoto havde imidlertid hængt et bronzespejl og et jadesmykke ved indgangen til grotten, så hér blev Amaterasu blændet af sin egen refleksion, hvilket fangede hendes opmærksomhed længe nok til, at de andre guder kunne nå at spærre grotten af og på den måde forhindre Amaterasu i at vende tilbage til den. Hun blev herefter overtalt til at vende tilbage til himlen og atter sætte lys i verden. Susanoo blev derimod forvist fra himlen, men han sluttede imidlertid fred med Amaterasu ved at overdrage hende et sværd.

Amaterasu gav både sværdet, spejlet og jadesmykket til sit barnebarn Ninigi, da han blev sendt ned på Jorden for at vogte over denne. Jorden var synonym for de japanske øer, og det var hér, Ninigi endte med at påbegynde menneskehedens tidsalder og kejserslægten, da hans oldebarn Jimmu slog sig ned i Japan og begyndte at regere over landet. For at bevise, at han var efterkommer af selveste Amaterasu fik han overdraget både sværdet, spejlet og jadesmykket, der siden er gået i arv i kejserlægten, og japanerne var derfor længe af den opfattelse, at deres kejsere nedstammede fra solguden, hvilket dermed gjorde kejserne guddommelige.

Det var først efter nederlaget i Anden Verdenskrig, at Kejser Showa valgte at frasige sig sin guddommelige status, da denne opfattelse havde spillet en betydelig rolle i Japans krigsførelse. I Japan anses kejseren altså nu for at være et almindeligt menneske, men grundet myten tilknyttet kejserslægten er der stadig mange, der betragter kejseren for at være guddommelig, hvilket er med til at tildele ham en stor folkelig opbakning. Amaterasu er nemlig en af de mest betydningsfulde guder inden for shintoismen, og den vigtigste helligdom i Japan er derfor dedikeret til hende (og dermed også kejserslægten). Denne ligger i Ise, hvor selve bygningen, der huser Amaterasus kami, er spærret af for offentligheden, og denne er derfor blevet kendt som et af de sværeste steder at få adgang til i verden. Grotten, hvor Amaterasu isolerede sig i, befinder sig imidlertid i Miyazaki-præfekturet.

Amaterasu bliver typisk portrætteret som en asiatisk kvinde med langt, løst sort hår. Hun er iklædt en lys kimono, og på hovedet har hun nogle gange et gyldent diadem. Omkring hendes hoved optræder desuden en aura, hvorfra der lyser stråler i alle retninger.

 

Total Page Visits: 1326 - Today Page Visits: 1