Hvornår blomstrer kirsebærtræerne i Japan?

Hvornår blomstrer kirsebærtræerne i Japan?

Japan er verdenskendt for sine flere hundredetusinde kirsebærtræer, der står overalt i landet, hvilket hvert år trækker lige så mange turister til, når de kommer for at opleve de lyserøde blomster, der som nogle af de første springer ud om foråret. Kirsebærtræerne blomstrer dog kun i en meget kort periode, så for japanerne er der også tale om en national begivenhed, der blandt andet bliver fejret med hanami, hvor man tager på skovture sammen med venner eller familie under kirsebærtræerne, der ligeledes er eftertragtede at fotografere.

Kirsebærblomsten hedder på japansk sakura, der på en måde er blevet synonym for kirsebærblomstringsperioden, så man kan tale om denne som en sakura-sæson. Denne falder dog aldrig på samme tid hvert år, eftersom den er betinget af vejrforholdene såsom nedbør og temperatur, så at tilrettelægge en tur til Japan med udgangspunkt i kirsebærblomsterne kan altså være besværligt. Idet Japan er et forholdsvis stort land, der strækker sig fra syd til nord, så blomstrer kirsebærtræerne desuden ikke samtidig i alle regioner. Som oftest vil sakura-sæsonen begynde i de sydlige egne - heriblandt kystområderne - og slutte i de nordlige egne, men der findes imidlertid forskellige sorter af kirsebærtræer, og nogle af disse er kendte for at blomstre enten tidligere eller senere end andre, så der i visse områder faktisk er et interval på flere uger, hvor man kan opleve kirsebærtræer, der blomstrer. Man kan tilmed opleve en månedlang sakura-sæson ved at rejse fra syd til nord i perioden, hvor kirsebærtræerne springer ud.

En god huskeregel er , at kirsebærtræerne i Japan typisk begynder at blomstre i slutningen af marts (på Okinawa sker det dog allerede i januar), men i begyndelsen af hvert år vil man i Japan udsende en foreløbig prognose og denne vil efterhånden blive justeret, så man har tidsbestemt sakura-sæsonen, før den går i gang. Der kan være forholdsvis store udsving i datoerne år for år. For eksempel begyndte kirsebærtræerne at blomstre i KagoshimaKyushu den 5. april 2017, mens det i 2018 skete allerede den 17. marts. I Kyoto begyndte kirsebærtræerne at blomstre den 30. marts 2017, mens det i 2018 var den 20. marts. For Tokyos vedkommende sprang de første kirsebærtræer ud den 21. marts 2017, mens det i 2018 var den 17. marts. Oppe nordpå i Aomori sprang kirsebærtræerne ud den 17. april 2017, mens det var to dage senere i 2018. På Hokkaido kan man typisk opleve blomstrende kirsebærtræer frem til starten af maj.

Fra de første blomster begynder at springe ud vil der typisk gå omkring 5 dage til de er i såkaldt fuld flor, og efter lige så mange dage vil kronbladene begynde at falde fra træerne, hvilket også er et eftertragtet syn for japanerne, der ofte kan ses stående med strakte arme i forsøget på at fange et dalende kronblad i luften. En regn af kronblade fra kirsebærblomster kaldes på japansk for hana no ami, og hvis nedfaldne kronblade blæses rundt, så det nærmest ligner en lyserød hvirvelvind, kaldes dette syn for sakura fubuki.

Nedenstående kort er et eksempel på, hvordan kirsebærblomstringsperioden udspiller sig i Japan. Den gule farve viser, hvor de første kirsebærblomster springer ud, mens den blå farve viser, hvor de sidste blomster springer ud. Der går cirka fem til ti dage mellem hver farve. 

Hvornår blomstrer kirsebærtræerne i Japan?

 

Total Page Visits: 2326 - Today Page Visits: 1