Kropssprog i Japan

Kropssprog i Japan

I Japan kan man benytte sig af sin krop til at kommunikere, præcis ligesom i andre lande. Der er dog nogle udtryk, der er anderledes i forhold til i Vesten, og derfor kan det være en god ide at lære disse, hvis man skal kommunikere med japanere, så man kan forstå og benytte sig af kropssprog. Her på siden er samlet en liste og beskrivelse af nogle af de hyppigste udtryksformer inden for japansk kropssprog.

 

At pege på sin næse:  I Japan peger på sin egen næse, hvis man skal pege på sig selv. Mange vesterlændinge vil nok foretrække at vende fingeren mod brystet, men i Japan skal den altså placeres foran eller på næsen. Når man vil henvise til sin modpart er det dog almindeligt bare at pege på vedkommende.

At pege med hånden: Hvis man skal pege andre steder, som når man for eksempel viser vej, så er det faktisk ikke så normalt at gøre brug af pegefingeren i Japan - i stedet anvender man hele hånden, hvor samtlige fingre strækkes i retning mod det, man vil henvise til. Dog skal håndfladen enten vende nedad eller til siden. 

At kalde på andre: Når man vil have andre til at komme hen til sig, så vender man i Vesten håndfladen opad eller ind mod sig selv, mens man samtidig vipper fingrene i retning mod sig selv. Det er lige omvendt i Japan, hvor man i stedet retter håndfladen nedad eller frem mod den, man henvender sig til, mens man "vinker" med fingrene eller tilmed graver med dem i luften.

At vifte håndryggen mod andre: Når man vender håndryggen mod andre og vifter imod dem beder man dem derimod om at gå.

At vifte med hånden foran ansigtet: I vesten vil man typisk vende håndfladen mod sin modpart og vifte med denne foran sit ansigt, hvis man vil virke afvisende eller vise, at man ikke er helt med på, hvad der foregår. I Japan vender man derimod siden af håndfladen til sin modpart og vifter med hånden, præcis som hvis man prøver at vifte en dårlig lugt væk. Hvis man for eksempel vil udtrykke ydmyghed efter en kompliment anvender man dog den Vestlige version.

At lukke øjnene i: At lukke øjnene i og eventuelt trække vejret dybt og folde armene kan være udtryk for, at man tænker sig godt om eller overvejer, hvad der vil være bedst at sige.

At bukke: I Japan bukker man, når man hilser på nogen, som man hverken kender eller har et mindre personligt forhold til. Et uformelt buk er en 15 graders vinkling af overkroppen, mens et formelt buk er en 30 graders vinkling. Det formelle buk er typisk at finde i forretningsverdenen, hvor man har med kunder at gøre. Med et buk kan man også udvise taknemmelighed eller udtrykke beklagelse over for andre. Jo dybere og længere et buk er, desto stærkere følelser viser man. Ved at bukke i en 45 graders vinkel viser man, at man inderligt beklager noget eller er evig taknemmelig.

At tælle med fingrene: Traditionelt set tæller man med fingrene "omvendt" i Japan, hvilket vil sige, at man lægger dem ind mod håndfladen, efterhånden som man tæller, i stedet for at folde dem ud.

At lægge håndfladerne mod hinanden: I Japan kan man udtrykke beklagelse over for sine nærmeste ved at lægge håndfladerne mod hinanden og på den måde BEDE om forladelse. Der er flere måder at gøre dette på. Enten kan man forene hænderne foran brystet, sit hoved eller tilmed hæve dem over hovedet. Typisk vil man samtidigt sænke hagen. Dette er også en måde, hvormed man kan bede andre om en tjeneste og udtrykke, at man virkelig har brug for, at de hjælper en.

At vise fredstegnet: At vise lange- og pegefinger er en typisk måde for især unge japanere at vise, at de er i godt humør. Af samme grund er det også deres måde at sige "cheese", når der bliver taget billeder.

At overrække og tage imod papirer og gaver: Når man overrækker og tager imod for eksempel dokumenter, visitkort, gaver og penge, så er det almen skik, at dette gøres med brug af begge hænder, da man dermed viser, at noget er ekstra værdifuldt, fordi man holder ekstra godt fast i det.

At slå sig selv i håndfladen: Når man får en aha-oplevelse eller en god ide, så kan man udtrykke dette ved at knytte sin ene hånd og klaske den ned mod sin anden håndflade. Det kan også være et udtryk for, at man er enig med andres ide.

At slå sig selv i hovedet: Hvis man giver sig selv et lille slag i hovedskallen viser man, at man har opført sig dumt eller ikke tænkt sig om.

At trække øjenlåget ned og række tunge: Ved at trække det nederste øjenlåg ned med brug af enten pege- eller lillefingeren, samtidig med at man rækker tunge, viser man, at man gør grin med sin modpart, præcis som hvis man bare rækker tunge i Vesten.

At klaske sig selv på numsen: Hvis man vender sin bagdel mod andre og klasker på den, så er det fordi, man hoverer. Det er dog primært en gestik, der ses blandt børn eller unge.

At føre en arm om bag hovedet: At føre en arm om bag hovedet er en typisk måde at vise, at man er genert eller lidt utryg i en situation. Det kan både være, hvis man er på date, eller hvis man er ved at skuffe nogen.

At røre sine kinder med pegefingrene: At føre spidsen af pegefingrene mod hver kind, imens man smiler er en måde at virke nuttet på - især blandt piger. En enkelt pegefinger mod den ene kind er også nok.

At krydse armene: At strække fingrene ud og lave et kryds med underarmene eller håndleddene er en måde at sige, at noget er forbudt eller ikke er muligt. Japanere, der ikke kan engelsk, vil nogle gange gøre brug af denne gestik, hvis man taler til dem, og de vil vise, at de ikke forstår en. I Japan betyder et rødt kryds "forkert".

At forene fingerspidserne over sit hoved: Dette er det modsatte af at krydse armene. Ved at hæve albuerne ud for ørerne og forene fingerspidserne over sit hoved og dermed danne en cirkel med sine arme siger man, at noget er i orden eller godkendt, ligesom vis man viser tommelfingeren. Typisk ses det i sport. I Japan betyder en grøn cirkel "korrekt".

At forene sin lillefinger med en andens: At "give hånd" med sine lillefingre er en måde at love noget på. Dette ses mest blandt børn eller voksne og børn på tværs.

At forene tommefinger og pegefinger: At forme en ring med tommel- og pegefingeren er også kendt som et "OK-tegn", hvilket det sådan set også betyder i Japan. Men samme tegn betyder imidlertid også "penge".

At have nogens næse: Det man i Vesten kalder for "at have nogens næse" er i Japan et tegn for samleje. Det svarer altså til at lave en ring med to fingre på den ene hånd og føre pegefingeren på den anden igennem. At have nogens næse vil sige, at man folder fingrene mod sin håndflade og stikker spidsen af tommelfingeren ind mellem lange- og pegefingeren.

Total Page Visits: 1063 - Today Page Visits: 1