Ohaguru

Ohaguru

Ohaguru er navnet på en skik, der går ud på, at man farver sine tænder sorte. Dette var udbredt i Japan i flere hundrede år, idet den sorte farve blev tillagt en skønhedsværdi, så der altså var tale om en trend, der havde til formål at skabe et smukt udseende. Det vides ikke, hvornår japanerne begyndte at udføre ohaguru, men der er fundet rester af skeletter med sorte tænder, der kan dateres helt tilbage til Kofun-perioden (250-538).

Skikken kom muligvis til Japan fra det asiatiske kontinent, hvor den nu om dage fortsat i brug i visse lande, men i 1870 blev det dog forbudt for medlemmer af den royale slægt at farve sine tænder sorte i Japan, så Ohaguru herfra blev mindre populært i resten af samfundet, selvom det allerede var blevet en sjældenhed. Ohaguru blev oprindeligt praktiseret af både mænd og kvinder, efter de var blevet kønsmodne, men med tiden blev det typisk kun gifte og fornemme kvinder samt prostituerede og geishaer, der farvede deres tænder, mens almindelige borgere kun gjorde det under særlige lejligheder, da de ikke havde behov for at “se fine ud” til daglig. 

Sorte tænder skulle først og fremmest udstråle skønhed, da man før i tiden ikke mente, at hvide tænder var lige så flotte som sorte, men ved at farve tænderne gav man dem samtidig en belægning, der beskyttede emaljen mod bakterier, så man faktisk forebyggede huller i tænderne. Dog oplevede nogen også forgiftninger, for farveblandingen bestod typisk af en mikstur af jernpulver og eddike kaldet kanemizu, der blandt andet også blev anvendt til at farve læder, og for at fjerne den beske smag kunne man tilsætte krydderier, for det var nemlig meningen, at væsken skulle drikkes, så tænderne på den måde ville blive sorte. Belægningen holdt kun et døgns tid, så for nogen var det en daglig opgave at farve tænderne.

 

Total Page Visits: 974 - Today Page Visits: 2