Ryounkaku

Ryounkaku

Ryounkaku var navnet på Japans første skyskrabere, der blev opført i henholdsvis Osaka i 1889 og i Asakusa-distriktet i Tokyo i 1890. Bygningen i Osaka havde en højde på 39 meter, mens den i Tokyo havde en højde på 52 meter, hvilket gjorde denne til det højeste bygningsværk i Japan. Der var i al sin enkelthed tale om tårne med udgangspunkt i Vestlig arkitektur, der blev designet af den skotske William K. Burton, idet man i denne periode forsøgte at modernisere landet ved netop at kopiere Vestlige byggeteknikker såvel som levevis. Således blev Ryounkaku ikke kun et vartegn i Osaka og Tokyo, men også et symbol på den japanske samfundsudvikling, og tårnene var da også mest af alt tænkt som attraktioner, idet Ryounkaku i Tokyo blandt andet blev udstyret med Japans første elektriske elevator, så besøgende hurtigt kunne komme frem til de øverste etager og beundre udsigten ud over Tokyo.

Ryounkaku i Tokyo var opført i mursten med et ottekantet design og bestod af 12 etager indvendigt, hvoraf de øverste af disse fungerede som offentlige observatorier. De nedre etager lagde derimod grund til forskellige arrangementer, så bygningen generelt blev et kulturelt samlingspunkt i hovedstaden. Herudover var der også butikker, hvoraf størstedelen af disse solgte udenlandske produkter. Desværre havde man ikke taget højde for, at Vestligt inspirerede bygningsværker ikke kunne modstå jordskælv, så da det store Kanto-jordskælv ramte Tokyo i 1923, resulterede dette i, at Ryounkaku blev ødelagt, da den øverste halvdel af bygningen simpelthen kollapsede, så et dusin mennesker styrtede i døden. Ruinen blev efterfølgende stående i noget tid, før det blev besluttet at rive den ned, mens man ikke valgte at genopføre den. Senere fik byen et nyt vartegn i skikkelse af Tokyo Tower. I dag findes der desuden en miniatureudgave af Ryounkaku på Edo-Tokyo Museum.

Ryounkaku i Osaka var fremstillet af træ og stål og havde udelukkende til formål at fungere som en turistattraktion, idet bygningen blev opført som en del af en forlystelsespark, der senere lukkede, således at bygningen blev revet ned allerede i 1904. Otte år senere fik Osaka dog et nyt vartegn, da Tsutenkaku blev opført. 

Total Page Visits: 156 - Today Page Visits: 1