Drabet på Rikidozan

Drabet på Rikidozan
Rikidozan

Drabet på Rikidozan

Mitsuhiro Momota med tilnavnet Rikidozan var i efterkrigstiden en af de mest berømte japanere, da han var med til at popularisere professionel brydning i landet. Egentlig var han født Kim Sin-rak i Korea, men han blev i 1939 adopteret af en japansk familie i Nagasaki, hvor han skiftede navn for at undgå at blive udsat for den diskrimination, som koreanere i denne tid var ofre for i Japan. Han begyndte sin brydekarriere som sumobryder, hvor han fik navnet, som han senere ville blive kendt under: Rikidozan, men han valgte dog at forlade sporten for i stedet at prøve kræfter med den form for brydning, som han havde set under et ophold i USA i 1951. Selvom han som sådan var en amatør, så formåede Rikidozan at vinde mange kampe mod professionelle amerikanske brydere, og netop det faktum, at han kunne nedlægge amerikanere i efterkrigstiden, hvor Japan var okkuperet efter at have tabt krigen til USA, gjorde ham landskendt, og kendskabet til brydning steg i takt med hans popularitet, således at han betragtes for at være sportens grundlægger i Japan.

Den 8. december 1963 var Rikidozan dog på en bar sammen med nogle venner i Shinjuku, hvor han ved et uheld kom i klammeri med et Yakuza-medlem ved navn Katsushi Murata, der tilsyneladende kom til at træde på Rikidozans fod, hvorefter han nægtede at undskylde. Da Rikidozan blev for anmassende, valgte Murata så at trække en kniv, hvilket i stedet fik Rikidozan til at undskylde for sin opførsel, men da Murata nægtede at tage imod denne, udviklede det sig til et slagsmål mellem de to, hvor Rikidozan til sidst blev stukket i maven. Murata stak efterfølgende af, mens Rikidozan var frisk nok til at tage på hospitalet, hvor han blev opereret og udskrevet. I mellemtiden blev Murata opsøgt af Rikidozans tilhængere, der valgte at gennemtæske ham, og senere mødte han personligt op hos Rikidozan for at undskylde, hvilket førte til, at Rikidozan tilgav ham.

Lægerne havde imidlertid bedt Rikidozan om at holde sig fra alkohol efter operationen - noget som han alligevel undlod at gøre, og dette resulterede i, at han en uge efter sin første operation måtte igennem endnu en. På dette tidspunkt blev Rikidozan dog ramt af bughindebetændelse, hvilket forværrede hans tilstand i en sådan grad, at han døde som 39-årig den 15. december. Japan havde dermed mistet en af nationens mest kendte ansigter, og da nyheden om hans død kom frem, førte det til landesorg. Flere tusinde mennesker deltog i hans begravelse, og selvom det var en infektion, der havde kostet ham livet, så var denne dog indirekte forvoldt af det knivstik, som Katsushi Murata havde tildelt Rikidozan ugen forinden. Han blev derfor stillet for en domstol og idømt 8 års fængsel for manddrab, og efter han blev løsladt i 1972, steg han i graderne i Yakuza-miljøet, ligesom han hvert år besøgte Rikidozans grav på hans dødsdag, før han selv døde som 74-årig i 2013.

Total Page Visits: 344 - Today Page Visits: 3