Kobe-jordskælvet i 1995

Kobe-jordskælvet i 1995
Hanshin-motorvejen kollapsede under jordskælvet

        Kobe-jordskælvet i 1995

Den 17. januar 1995 klokken 5.46 blev Hyogo-præfekturet ramt af et jordskælv, hvis epicenter lå blot 20 kilometer fra storbyen Kobe under øen Avaji. Jordskælvet målte 7.2 på richterskalaen og varede i 20 sekunder, men fordi det var et såkaldt indlandsjordskælv, der opstod i et tætbefolket område, så endte 6.434 mennesker med at miste livet, og mere end en tredjedel af ofrene kom fra Kobe, hvor man oplevede omfattende ødelæggelser på bygninger og infrastruktur. I det værst ramte område var hver femte bygning kollapset - primært bygninger, der var opført før 1981, hvor man var gået over til at anvende en byggestandard, som netop skulle forhindre skader under jordskælv. Mange ældre huse faldt sammen, og det var sådan, de fleste endte med at miste livet, da de simpelthen blev mast ihjel eller fanget i ruiner, fordi mange lå i deres senge og sov.

Ude på gaderne endte mange dog også med at dø - blandt andet bilister, der befandt sig på Hanshin-motorvejen, eftersom en sektion af denne styrtede sammen, hvilket betød, at byens mest trafikerede vej blev lukket ned i 1½ år, mens genopbygningen stod på. Fordi det var så tidligt om morgenen var antallet af udendørs-ofre dog begrænset, da det var umiddelbart før myldretiden begyndte. Jernbanenettet tog ligeledes skade, idet rystelserne simpelthen havde bøjet skinnerne, så det ikke var muligt at gøre brug af 70 % af disse mellem Osaka og Kobe - heriblandt shinkansen-linjen. Omkostningerne efter jordskælvet løb op i over en billion kroner, og det var dermed den dyreste naturkatastrofe i verdenshistorien, indtil Tohoku-jordskælvet og tsunamien i 2011, der kom til at koste næsten det dobbelte. Dette var desuden imens Japan befandt sig i krise, da landets økonomiske boble var bristet efter årtiers vækst, så der var frygt for, at jordskælvet kunne være nationens dødsstød. Men tværtimod formåede Japan at klare sig alligevel, så Kobe-jordskælvet er i stedet endt med at blive et symbol på japanernes evne til på at tilpasse sig og på ny at rejse sig fra asken, præcis som det var tilfældet efter Anden Verdenskrig, hvor hele landet lå i ruiner.

Kobe-jordskælvet er også kendt som Det Store Hanshin-jordskælv, idet Hanshin er navnet på det område, hvor jordskælvet ramte. Det var det jordskælv i Japan med flest dødsofre siden Kanto-jordskælvet i 1923, og så blev jordskælvet desuden et vendepunkt for den frivillige indsats i Japan, idet der herefter spredte sig en lyst til at yde en individuel indsats i krisetider frem for kun at lægge sin lid til myndighederne. Den 17. januar blev således gjort til national katastrofebekæmpelse- og frivilligt hjælpearbejde-dag.

Total Page Visits: 1456 - Today Page Visits: 1