Basashi er navnet på en japansk ret bestående af råt hestekød, der serveres koldt som sashimi - altså i skiver, med tilbehør bestående af for eksempel ingefær og hvidløg. Typisk er kødet blevet dyppet i soyasovs som den eneste form for tilberedning. Basashi er mere udbredt i nogle regioner end andre og er en ret, der normalt er forbundet med de små beværtninger kaldet izakaya. Der er tale om en slags delikatesse, så råt hestekød er altså ikke en del af japanernes hverdagskost, ligesom det heller ikke er noget, der kan købes hos alle slagtere. Dog er det blevet muligt at købe basashi som "færdigretter" i visse butikker, men generelt er det en ret, der nydes på restauranter. Hovedparten af de japanske hesteopdrættere befinder sig på øen Hokkaido, men Japan importerer også hestekød fra blandt andet Canada, hvorfra der også fragtes levende heste.
Grundet hestekødets røde nuance kaldes dette alene for sakura, der er det japanske ord for kirsebærblomsten.