Tsukuyomi

Tsukuyomi

Tsukuyomi, hvis officielle navn er Tsukuyomi-no-Mikoto, er måneguden inden for shintoismen. Tsukuyomi blev dog selv skabt af en gud – nemlig Japans skaber Izanagi, der vaskede sig efter at have været i dødsriget, Yomi, hvorved vandet, der flød fra hans ansigt, blev til tre guder. Vandet fra hans næse blev til havets gud, Susanoo, mens vandet fra hans venstre øje blev til solgudinden Amaterasu, og vandet, der flød fra hans højre øje, blev til måneguden, Tsukuyomi. Susanoo fik til opgave at vogte havet, mens Amaterasu og Tsukuyomi blev mand og kone, som sammen vogtede over himlen.

Tsukuyomi endte dog med at dræbe guden for mad, Uke Mochi, efter han så, at hun skabte fisk, kød og ris ved at spytte dette ud fra munden. Da Amaterasu fandt ud af dette, forargede det hende så meget, at hun valgte at lade sig skille fra Tsukuyomi, hvorved de to blev separeret, og dag og nat blev således skabt, så de kunne undgå at befinde sig på himlen på samme tid. Mens Amaterasu vogter over himlen om dagen, så tager Tsukuyomi nemlig over om natten.

Tsukuyomis jordiske form kan altså siges at være selve månen, mens hans gudeform dog ikke er defineret, for selv hans køn er ukendt, så man kun går ud fra, at der er tale om en mand, fordi han dannede par med Amaterasu, som er en kvinde, men det er ganske muligt, at Tsukuyomi ligeledes er en kvinde. Dog er det den gængse opfattelse, at Tsukuyomi må være en mand, men han er imidlertid ikke blevet portrætteret så meget før i tiden, så hans udseende er altså heller ikke nærmere defineret. Moderne versioner har derfor tendens til at skildre ham med androgene træk, så man på den måde overkommer forvirringen omkring hans køn.

Total Page Visits: 189 - Today Page Visits: 1