Susanoo

Susanoo

Susanoo er en gud (kami) inden for shintoismen, hvor han er blandt de vigtigste af alle guder, fordi han blandt andet er havets gud. Susanoo blev dog selv skabt af en gud – nemlig Japans skaber Izanagi, der vaskede sig efter at have været i dødsriget, Yomi, hvorved vandet, der flød fra hans ansigt, blev til tre guder. Vandet fra hans næse blev til havets gud, Susanoo, mens vandet, der flød fra hans højre øje blev til måneguden, Tsukuyomi, og vandet fra hans venstre øje blev til solgudinden Amaterasu. Susanoo fik til opgave at vogte havet, mens Amaterasu og Tsukuyomi blev mand og kone, som sammen vogtede over himlen. Tsukuyomi endte dog med at dræbe guden for mad, Uke Mochi, og dette forargede Amaterasu, der valgte at lade sig skille fra Tsukuyomi, hvorved de to blev separeret, og dag og nat blev skabt. Mens Amaterasu vogtede over himlen om dagen, så tog Tsukuyomi over om natten.

Havguden Susanoo var imidlertid misundelig på Amaterasu, og efter at have tabt en duel til hende, valgte han at gå amok og rasere himlen og Jorden i vrede, hvorved han også blev guden for stormvejr. Ødelæggelserne chokerede Amaterasu i en sådan grad, at hun valgte at gemme sig i en grotte kaldet Ama-no-Iwato, således at lyset i verden forsvandt. Hundredvis af guder forsamlede sig uden for grotten, hvor de på desperat vis forsøgte at overtale Amaterasu til at komme ud. De holdt sågar en kæmpe fest for på den måde at lokke hende frem med lyden af morskab og latter, men det var først, da guden for daggry, Ame-no-Uzume-no-mikoto, begyndte at danse, at Amaterasu besluttede sig for at kigge ud. Ame-no-Uzume-no-mikoto havde imidlertid hængt et bronzespejl og et jadesmukke ved indgangen til grotten, så hér blev Amaterasu blændet af sin egen refleksion, hvilket fangede hendes opmærksomhed længe nok til, at de andre guder kunne nå at spærre grotten af og på den måde forhindre Amaterasu i at vende tilbage til den. Hun blev herefter overtalt til at vende tilbage til himlen og atter sætte lys i verden. Susanoo blev derimod forvist fra himlen, men han sluttede imidlertid fred med Amaterasu ved at overdrage hende et sværd. Amaterasu gav både sværdet, spejlet og jadesmykket til sit barnebarn Ninigi, da han blev sendt ned på Jorden for at vogte over denne, hvilket ifølge sagnet blev begyndelsen på den kejserlige slægt.

På Jorden fandt Susanoo sammen med flere gudinder og skabte sammen med dem andre guder – heriblandt guderne for landbrug og høst, og det siges også, at han stod bag skabelsen af træer, så han altså i høj grad var medvirkende til at forme det japanske landskab. Med tiden slog Susanoo sig så ned i underverdenen kendt som Ne-no-kuni, hvilket kan være dødsriget Yomi, hvor hans mor regerer, idet han faktisk savnede hende, mens han boede i himlen. I dag er der mange helligdomme i Japan, hvor man kan tilbede Susanoo – særligt i Shimane-præfekturet, da det er hér, man mener, at han ankom til Jorden.

Susanoo er typisk portrætteret som en asiatisk mand med fyldig hårvækst – og ofte også skæg. Han har krigeriske træk og ses som regel med et sværd i hånden, fordi han er kendt for at have nedlagt en ottehovedet drage kaldet Yamata no Orochi, i hvis hale han fandt det sværd, som han senere gav til Amaterasu.

Total Page Visits: 244 - Today Page Visits: 1