Drabet på Chikako Ishikawa

Drabet på Chikako IshikawaChikako Ishikawa var en 29-årig skolelærer, der den 14. august 1978 forsvandt nær den skole, hvor hun arbejdede i Adachi-distriktet i Tokyo. Den sidste, som så hende i live, var skolens sikkerhedsvagt Shinya Wada, men herefter var der ingen livstegn fra hende, og man kunne ikke finde frem til noget lig. Dette var i samme periode, hvor nordkoreanske agenter kidnappede japanere, så de kunne undervise nordkoreanske spioner i japansk sprog og kultur, så da de japanske myndigheder i 1987 fik kendskab til projektet, antog man, at Ishikawa muligvis var et offer for disse kidnapninger. Den nordkoreanske terrorist Kim Hyon-hui, der stod bag bombningen af Korean Air Flight 858, hvilket kostede 115 mennesker livet, var blevet anholdt, efter hun havde udgivet sig for at være en japaner, og det var hende, der kunne fortælle om de nordkoreanske kidnapninger. Hun fortalte, at hun havde lært japansk af en kvinde, der lignede Chikako Ishikawa, men det viste sig i stedet at være den 22-årige Yaeko Taguchi, som ligeledes forsvandt i Tokyo i 1978.

I flere år formodede man, at Chikako Ishikawa befandt sig i Nordkorea, men hun var dog ikke blandt de 13 japanere, som Nordkorea omsider tilstod at have kidnappet i 2002, og to år senere tog sagen så pludselig en uventet drejning, da sikkerhedsvagten Shinya Wada i 2004 valgte at gå til politiet og tilstå drabet på Ishikawa. Han kunne tilmed fortælle, hvor liget lå begravet – nemlig under hans hus, og det var faktisk dette, der var grunden til, at han efter 26 år valgte at krybe til bekendelse, for huset skulle nemlig rives ned, og han var sikker på, at liget dermed ville blive fundet, og at hans forbrydelse ville blive opdaget. Af den grund besluttede den nu 69-årige Wada sig altså for melde sig selv, men det forholdt sig således, at drabssager i Japan blev forældet efter 15 år, så Wada kunne ikke længere blive dømt for drabet, så efter at have tilstået dette, kunne han altså forlade stationen som en fri mand.

Det var tilsyneladende et personligt sammenstød, der førte til, at Wada i 1978 valgte at kvæle Ishikawa, på selve skolen, hvorefter han fragtede hendes lig hjem til sig selv og begravede det. Han var officielt det sidste vidne, der havde set Ishikawa i live, og efter drabet fortsatte han tilmed med at arbejde på skolen, som om intet var sket. Han havde tilsyneladende ingen moralske skrupler over at have forvoldt et andet menneskes død, eftersom han ikke valgte at stå frem og tage sin straf. Ikke desto mindre kunne Ishikawas familie omsider få vished om, hvad der var sket med hende, men mens de nu måtte leve videre med tabet, så kunne Wada fortsætte sin tilværelse som normalt, og retssystemet mødte derfor kritik, fordi en morder på fuldkommen lovlig vis kunne slippe for straf, bare fordi drabssager i Japan bliver forældet, hvis de ikke er opklaret inden for 15 år – et levn fra fortidens etablering af et nationalt retssystem, hvor man tog udgangspunkt i de franske og tyske retssystemer, hvor kriminalsager med tiden blev forældede. Wada kunne i det mindste stilles til ansvar for at have forvoldt Ishikawas familie et tab, og han blev derfor dømt til at betale erstatning til de efterladte.

 

Total Page Visits: 131 - Today Page Visits: 1