Sarinangrebet i Tokyo

Sarinangrebet i TokyoI 1995 blev Tokyo udsat for et terrorangreb, da medlemmer fra den nyreligiøse sekt Aum Shinrikyo frigav giftgas af typen sarin i den japanske hovedstads undergrundsbane, hvilket dengang resulterede i 12 menneskers død, mens endnu et offer blev føjet til listen, da vedkommende omkom af sine skader efter at have været indlagt i 14 år. Angrebet fandt sted om morgenen den 20. marts, da ti medlemmer blev sendt ud på den nøje planlagte mission af Aum Shinrikyos leder Shoko Asahara. Der var tale om fem chauffører samt fem mænd, der hver for sig steg om bord på et tog midt i myldretiden med en paraply og pakker bestående af flydende sarin, der er verdens farligste nervegas, som både er farve- og duftløs, så man ikke har mulighed for at fornemme den.

De fem mænd udløste gassen ved at lægge pakkerne med sarin fra sig og prikke hul på dem med spidsen af deres paraplyer, lige inden de hver især forlod toget, når disse standsede på forskellige stationer rundt omkring i Tokyo. De lod pakkerne blive i togene, der kørte videre, mens de andre passagerer intetanende indhalerede de giftige dampe. Med tiden begyndte folk at få det dårligt og besvime, og inden længe havde gassen spredt sig så meget, at tusindvis af mennesker oplevede symptomer både i togene, på stationer og endda på gadeplan og på kontorer, fordi sarinen blev båret gennem luften via ventilationssystemerne, ligesom der var sarin på folks tøj og i deres hår.

Al togtrafik blev indstillet, og myndighederne kunne ikke forstå, hvad der foregik, men med tiden gik det op for dem, at der var tale om et organiseret giftangreb. De fem mænd, der havde udført angrebet, tog straks tilbage til Aum Shinrikyos hovedkvarter umiddelbart efter de havde forladt togene, men én af dem fik hurtigt dårlig samvittighed, så han besluttede sig for at kontakte politiet med informationer om, hvad der var sket, og hvem der stod bag. Lederen samt mere end 200 medlemmer fra den religiøse sekt blev herefter anholdt, og man kunne under efterforskningsarbejdet konkludere, at Aum Shinrikyo stod bag andre forbrydelser, såsom et lignende giftangreb i Matsumoto året forinden samt mordet på advokaten Tsutsumi Sakamoto og hans familie i 1989. Årsagen til angrebet var tilsyneladende, at Shoko Asahara var klar over, at politiet agtede at foretage en ransagning af Aum Shinrikyo to dage senere, så for at vende deres opmærksomhed i en anden retning, besluttede han sig for at udføre et giftangreb i Tokyo for samtidig at igangsætte begyndelsen på dommedag, som sekten higede efter at opleve.

Shoko Asahara samt 12 medlemmer, der havde spillet en aktiv rolle i diverse forbrydelser blev dømt til døden og henrettet i 2018, mens andre kunne nøjes med fængselsdomme – heriblandt manden, der krøb til korset, som slap med livsvarigt fængsel. Aum Shinrikyo blev opløst efter giftangrebet i 1995, men flere loyale tilhængere fortsatte med at stå sammen og hverve nye medlemmer, og sekten eksisterer derfor stadig den dag i dag under navnet Aleph. Giftangrebet var desuden det værste angreb i Japan siden anden verdenskrig, og foruden de 13 dødsofre, så blev over 1000 mennesker såret – flere af disse fik permanente skader såsom blindhed og udslæt, mens andre fik psykiske skavanker som posttraumatisk stress, der siden har haft indvirkning på deres dagligdag. Fordi angrebet var målrettet den japanske stat, så besluttede man i 2008 at udbetale erstatning til de skadeslidte.

 

Total Page Visits: 796 - Today Page Visits: 1