Izumo Taisha

Izumo TaishaIzumo Taisha ligger i byen Izumo i Shimane-præfekturet. Der er tale om en shinto-helligdom, der er en af Japans vigtigste, fordi den betragtes for at være landets ældste helligdom. Izumo Taisha eksisterede nemlig før den tidligste skriftlige kilde blev skrevet i 700-tallet, og der findes derfor ingen dokumentation for, hvornår helligdommen blev grundlagt, og dens alder er således ukendt. Izumo Taisha er dedikeret til guden Okuninushi, der mentes at være herren over Izumo-området, ligesom han er guden for blandt andet landbrug, medicin og personlige forhold. Af den grund klapper besøgende fire gange i stedet for de almindelige to gange, når de beder ved helligdommen, fordi de samtidig beder for en anden person i deres liv.

Ifølge legenden gav solguden Amaterasu Izumo Taisha til Okuninushi som en gave, efter han havde overdraget Izumo-området til hendes barnebarn Ninigi. Helligdommen er desuden også dedikeret til Kotoamatsukami, der er en samling af himmelske guder. Man mener at samtlige af shintoismens guder hvert år lægger vejen forbi Izumo Taisha i oktober for at diskutere det kommende års dødsfald, fødsler og ægteskaber. Derfor kalder man i Izumo oktober for “kamiarizuki”, der betyder måneden med guder, mens man i resten af Japan kalder oktober for “kannazuki”, der betyder måneden uden guder. 

Vejen mod Izumo Taisha består af butikker og boder, før man ankommer til selve helligdommens grund, hvor man har tre veje at vælge imellem. Dog må man som besøgende ikke vælge den midterste, idet denne er forbeholdt guderne. Oprindeligt var der tale om et større område, men dette blev reduceret i størrelse omkring år 1200, og ligesom med eksempelvis Ise-helligdommen, så blev Izumo Taisha revet ned og genopbygget periodisk, indtil i 1744 hvor helligdommen fik sit nuværende design, der betyder, at den består af en indre og en ydre sektion. Den indre sektion befinder sig midt på grunden og er hegnet af, idet der ikke er adgang for besøgende – kun når helligdommens kami bliver flyttet i forbindelse med restaureringer får gæster adgang til den indre sektion. Med en højde på 24 meter er der desuden tale om den højeste helligdom i Japan. Den ydre sektion er imidlertid åben for offentligheden, og her kan besøgende blandt andet tage forbi helligdommens skatkammer, hvor der udstilles forskellige effekter, ligesom de kan besøge en Kagura-bygning, der har Japans største shimenawa (et flettet reb af strå) hængende ved indgangen. Dette er 13 meter langt og vejer 5 tons.

Izumo Taisha ligger nogle hundrede meter fra Izumo Taisha-mae station.

Total Page Visits: 352 - Today Page Visits: 3