Branden i Tottori

Branden i Tottori
Et luftfoto af den udbrændte bydel

Branden i Tottori

Den 17. april 1952 blev byen Tottori ramt af den værste brand i Japan siden Anden Verdenskrig, da 160 hektar - svarende til 5228 bygninger gik op i røg. Alligevel omkom kun 3 mennesker, mens en tredjedel af befolkningen (mere end 20.000) blev gjort hjemløse. Branden opstod klokken 15 i en træbygning nær byens station, og selvom denne ellers blev slukket, så formåede flere gløder at sprede sig og antænde andre bygninger, fordi der på denne dag var stærk vind, ligesom temperaturen desuden nåede over 25 grader, hvorved luften var meget tør. Ilden fik fat i flere omkringliggende bygninger og spredte sig i en vifteform nordpå, hvor den blandt andet opslugte byens indkøbsdistrikt samt det ene private hjem efter det andet.

Igennem Tottori løber en flod, som brandvæsnet havde regnet med ville fungere som en naturlig barriere for branden, men grundet vinden formåede denne dog at sprede sig videre til den anden side af floden, hvilket kom bag på brandfolkene, der på dette tidspunkt havde travlt med at bekæmpe ilden i de andre retninger. Bybranden kom for alvor ud af kontrol - også fordi man kun var i besiddelse af seks udrykningskøretøjer, men tre af disse var til reparation, mens to andre var defekte, således at man altså kun havde en enkelt at gøre brug af. Brandens omfang var altså et resultat af flere uheldige faktorer, men næste morgen fik man dog endelig bugt med ilden, der på dette tidspunkt havde været i gang i et halvt døgn og tilbagelagt en distance på hele 6 kilometer.

Tottori var ikke blevet udsat for bombetogter under Anden Verdenskrig, men byen var dog blevet ramt af et jordskælv i 1943, hvor over 1000 mennesker døde, mens mange bygninger dengang blev lagt i ruiner. Byen var stadig ved at komme sig efter jordskælvet, og flere af de huse, der blev ødelagt af branden i 1952 var derfor nye af slagsen, men også mange historiske bygninger gik tabt, heriblandt flere templer og helligdomme. Skaderne løb op i over 19 milliarder yen, og efter branden valgte man at modernisere Tottori ved blandt andet at gøre gaderne større, ligesom byen blev forsynet med det første moderne boligkompleks af beton, der skulle mindske brandfaren.

 

Total Page Visits: 794 - Today Page Visits: 1