Miyamairi

Miyamairi

Miyamairi eller Omiyamairi betyder direkte oversat "et besøg ved en helligdom", og det er lige præcis, hvad der er tale om. Dog er dette den dag, hvor et spædbarn for første gang i sit liv besøger en shinto-helligdom i Japan, hvilket naturligvis gøres i selskab med forældrene (og typisk også en eller flere bedsteforældre samt eventuelle søskende). Traditionen tro foretages miyamairi på den 31. eller 32. dag efter en drengs fødsel og den 32. eller 33. dag efter en piges fødsel, så forældrene kan takke guderne for at have givet dem et barn og beskyttet det, og ved at besøge en helligdom med barnet kan man samtidig vise, at det er kommet sikkert til verden og har formået at overleve den første måned af sit liv. Nu om dage er det almindeligt at foretage miyamairi på en tilfældig dag fra en måned og frem til 100 dage efter fødslen. 

Man kan sammenlige miyamairi med den kristne dåb, idet en shinto-præst sørger for at velsigne barnet ved at bede for det. Dette gøres typisk i weekender efter aftale, hvor mange helligdomme tilbyder miyamairi i enten private eller kollektive rammer, så et eller flere børn kan blive velsignet af gangen. Selve velsignelsen foregår ved, at præsten fremsiger en børn, hvorpå han siger barnets navn, fødselsdag og adresse samt forældrenes navne, mens forældrene og eventuelle bedsteforældrene kommer frem til alteret og bukker, ligesom de ofrer en tamagushi (dekoreret pind) som en gave til guderne. Det er som regel farmoren, der holder barnet under ceremonien. For udførelsen af denne skal helligdommen desuden have et beløb, men deltagerne får dog også gaver af helligdommen, ligesom forældre og bedsteforældre bydes på sake.

Der er som sådan ingen regler for, hvordan barnet skal være klædt, men det er almindeligt at iklæde det hvidt tøj med en hvid hat og krave, mens man folder en stor kimono over barnet, som det på symbolsk vis kan vokse i. Forældrene og bedsteforældrene er iklædt fint tøj, og nogle kvinder vælger også at iføre sig en kimono.

 

Total Page Visits: 353 - Today Page Visits: 1