Omamori

Omamori

Omamori er små lykkeamuletter i skikkelse af broderede stofposer, som man typisk kan erhverve sig ved helligdomme og templer i Japan, hvor de som regel koster mellem et par hundrede til tusinde yen. Formålet med en omamori er at beskytte folk mod ulykker og ondskab eller bringe en lykke i tilværelsen, og derfor indeholder de ofte papirsedler med religiøse fraser eller genstande med en særlig religiøs betydning, så der sådan set er tale om en slags talisman. Grundet deres dekorative udseende er der dog også mange, der vælger at købe en omamori som souvenir, men selvom der er tale om poser med indhold, så er det ikke meningen, at man skal åbne dem og fjerne deres indhold. Dermed mister de nemlig den beskyttende eller velsignende effekt, som nogen mener, at de besidder. Poserne indeholder nemlig det, man i shintoismen kalder for busshin og i buddhismen kalder for kesshin, hvilket kan siges at være manifestationer af spirituel energi.

Omamori findes i forskellige udgaver med hver deres effekt, så man kan erhverve sig lige netop den lykkeamulet, man personligt har brug for, så man eksempelvis kan håbe på at leve længe eller blive gift. Af den grund kan man også give en omamori til andre. Mens nogen vælger at gå rundt med en omamori er der andre, som i stedet opbevarer dem i hjemmet ved enten at hænge dem op eller lægge dem i en skuffe. Før i tiden blev lykkeamuletterne fremstillet af papir eller træ hos templer og helligdomme, men nu om dage er masseproducerede stofposer endt med at blive populære, og disse har forskellige farver, alt efter hvor de bliver købt. Derfor er der også nogen, der samler på omamori. Der findes også stadig omamori af papir og træ, hvorpå der som regel er skrevet tekst, og man kan endda også få dem i andre materialer såsom metal, ligesom man kan bestille en omamori, der efterlever ens behov.

Det siges, at den lykkeamulet kun holdet et års tid, så mange erhverver sig en omamori ved nytår, hvor de samtidig skiller sig af med deres gamle ved at donere denne tilbage til et tempel eller helligdom, så den kan blive brændt under et ritual. Folk opfordres ligeledes til at brænde deres omamori i stedet for at smide dem ud.

Total Page Visits: 31 - Today Page Visits: 1