De tre royale skatte

De tre royale skatte

Den japanske kejserslægt er ifølge et velbevaret sagn indehaver af tre royale skatte, der historisk set er gået i arv og derfor overdrages, hver gang en ny kejser bestiger tronen, hvilket selv foregår nu om dage. Disse skatte er imidlertid semi-legendariske, idet offentligheden aldrig får dem at se, så det er et mysterium, om de overhovedet eksisterer. De tre skatte består af et sværd kendt som Kusanagi no Tsurigi, et spejl kendt som Yata no Kagami, og et magatama-smykke kendt som Yasakani no Magatama, hvilket typisk betegnes som en juvel. Selvom det er uvist, om de tre skatte eksisterer eller ej, så siges de at være opbevaret tre forskellige steder i Japan. Sværdet findes i Atsuta-helligdommen i Nagoya. Spejlet befinder sig i Ise-helligdommen. Og juvelen er opbevaret i Kejserpaladset i Tokyo

Selvom de tre skatte overdrages til en ny kejser under kroningsceremonien, så er de pakket ind under denne, da det per tradition kun er Kejseren og højtstående præster, der på lægge øjnene på dem. Eftersom offentligheden aldrig har fået de tre skatte at se, er der heller ingen officielle beskrivelser af dem, så man derfor må gætte sig frem til, hvordan de ser ud. Til trods for at der er tale om hellige objekter, så er de på mange måder kun symbolske, idet sværdet repræsenterer mod, spejlet repræsenterer visdom, og juvelen repræsenterer godhjertethed. Dyder, som man mener, at en kejser skal være i besiddelse af.

Ifølge legenden blev de tre skatte bragt til Jorden af Ninigi, der var barnebarn til solgudinden Amaterasu. Hans efterkommer, Jimmu, blev den første japanske kejser, og eftersom han var i besiddelse af sværdet, spejlet og juvelen, blev disse tre objekter et symbol på hans royale status. Sværdet stammede oprindeligt fra det ottehovedet monster Yamata no Orochi, der blev nedlagt af guden Susanoo, som fandt frem til sværdet, imens han huggede dyrets haler af. Han gav det videre til Amaterasu, som altså overdrog det til sit barnebarn Ninigi. Spejlet blev fremstillet af Ishikoridome, der i shintoismen er guden for spejle, og blev sammen med juvelen hængt ude foran den grotte, hvor Amaterasu ifølge myten gemte sig, hvorefter de andre guder forsøgte at lokke hende ud, hvilket blev gjort, da hun i spejlet så sit eget spejlbillede.

Det kan ikke siges med sikkerhed, om de tre skatte er originale, men man mener ikke desto mindre, at juvelen er den eneste, der endnu er original. Sværdet gik tilsyneladende tabt under Genpei-krigen i 1185, hvor barnekejseren Antoku blev kastet i vandet af sin bedstemor under søslaget ved Dan-no-Ura, hvor hun ligeledes tog sværdet og juvelen med sig, mens spejlet forblev på det skib, hvor de befandt sig. Juvelen blev senere fundet, mens sværdet gik tabt. Der er dog rygter om, at sværdet rent faktisk var en kopi, og at originalen befandt sig et andet sted, men det vil i så fald betyde, at juvelen og spejlet givetvis også var kopier. Faktisk var spejlet muligvis allerede gået tabt under en brand i 1040, men det siges alligevel, at det har formået at overleve tidens tand, så det som regel kun er sværdet, der opfattes som en kopi. Hvor gamle de tre skatte i virkeligheden er, kan man imidlertid ikke få svar på, så længe det ikke er tilladt at se dem og dermed undersøge dem nærmere.

Total Page Visits: 176 - Today Page Visits: 1