10 populære Studio Ghibli-film

Studio Ghibli er et animationsstudie, der i 1985 blev grundlagt af Hayao Miyazaki, der siden er blevet den mest berømte og anerkendte instruktør af anime-film. Hans eventyrlige universer og bløde stil har været med til at gøre Studio Ghiblis værker ikoniske og verdenskendte, så studiets film var blandt de første, der fandt vej til det internationale marked, hvilket blot var med til at udbrede kendskabet til Studio Ghibli og øge dets popularitet. Studiet har gennem tiden stået bag flere populære filmudgivelser, hvoraf nogle har haft mere succes end andre.

Dette er en liste med 10 af de mest populære film fra Studio Ghibli baseret på kendskabet til disse på et globalt plan. Klik på billedet for at læse min anmeldelse af hver film.

10: Ponyo på klippen ved havet

10 populære Studio Ghibli-filmPonyo på klippen ved havet er i bund og grund en barnlig genfortælling af Den Lille Havfrue med tryk på barnlig, for det er tydeligvis en film tiltænkt det yngre publikum. Selvom karakterdesignet afslører, at der er tale om en Ghibli-film, så er det generelt svært at forstå grundet de meget simple baggrunde, den svingende kvalitet og den overordnede mangel på handling. Filmen har om ikke andet formået at opbygge popularitet, netop fordi at den henvender sig til børn, så man generelt falder tilbage i den gængse forestilling om, at tegnefilm (og dermed også anime) kun er for børn. Studio Ghibli formår generelt at ramme et bredt publikum med sine film, men dette er en af dem, man som voksen kan have svært ved at forholde sig til.

9: Porco Rosso

10 populære Studio Ghibli-filmPorco Rosso er en af de mere finurlige film fra Studio Ghibli, hvilket både skyldes det unikke plot, men også det generelle fravær af dramatik og et decideret klimaks. Dette er en af de film, hvor man tydeligt kan se Hayao Miyazakis inspiration fra Luftens Helte (der omvendt er inspireret af den manga, som Porco Rosso er baseret på), og hans passion for flyvning går igen i flere af hans film, men desværre er det som regel også de film, hvor handlingen lider på bekostning af fokus på luftfart. Det er trods alt også en film, der blev sponsoreret af et luftfartselskab, så det er da ikke så underligt, at der er et nærmest absurd fokus på flyvemaskiner og flyvning.

8: Kiki – den lille heks

10 populære Studio Ghibli-filmKiki – den lille heks er et af Hayao Miyazakis tidligere værker, selvom det oprindeligt ikke var ham, der skulle have instrueret den, men han overtog projektet og begav sig meget ned i børnehøjde ved på aktiv vis at skabe en familiefilm. Kiki – den lille heks er ikke kedelig, men filmen mangler den dynamik og dybde, der kendetegner mange andre Studio Ghibli-film. Dog er det som altid en sød fortælling i et eventyrligt univers, selvom dette ikke er originalt. Filmen er nemlig baseret på en bogserie, hvilket altid er med til at sætte grænser for kreativiten, idet man jo tager udgangspunkt i andre personers værker og blot genfortæller disse.

7: Det levende slot

10 populære Studio Ghibli-filmDet levende slot var en af Studio Ghiblis sidste store eventyrlige fortællinger, før man begyndte at begive sig over i den mere realistiske afdeling. Det er også en af de film, der er baseret på en udenlandsk bog, men stilmæssigt passer Miyazakis stil dog til universet, og i Vesten kunne man næppe filmatisere fortællingen om Det levende slot bedre, da det kræver den sans for detaljer, som anime er kendt for, og særligt Studio Ghibli. Men dette er imidlertid også den håndtegnede Ghibli-film, hvor det er mest tydeligt, at der er blevet gjort brug af 3D-animation, hvilket står i kontrast til det intense håndarbejde, som studiet er berømt for at stå bag.

6: Drengen og hejren

10 populære Studio Ghibli-filmDrengen og hejren giver associationer til dengang Studio Ghibli var et internationalt anerkendt animationsstudie, der kunne levere det ene mesterværk efter det andet. Dette er nemlig en film, der er karakteriseret ved sin detaljerigdom, flydende animation og eventyrlige univers, men handlingen befinder sig imidlertid også på et så højt symbolsk niveau, at det nok kun er de modne seere, der i sandhed kan begribe og forstå den. De yngre seere kan i stedet nyde det visuelle samt den finurlige handling, der dog er kendetegnet ved sine bratte sceneskift og manglende forklaringer, så man blot må ridde med på bølgen og anerkende historien som et moderne eventyr.

5: Laputa: Slottet i himlen

10 populære Studio Ghibli-filmLaputa: Slottet i himlen var den første film, der blev udgivet af Studio Ghibli, så det er generelt en anime-klassiker, der er værd at se. Den eventyrlige stemning i det unikke univers er det bærende element, mens animationen er på et niveau, som mange tegnefilm nu om dage ikke kommer i nærheden af. Der er simpelthen blevet lagt så meget sjæl i detaljer, at det visuelle i sig selv er noget, man kan nyde – hvilket jo er et typisk Studio Ghibli træk, der allerede har været cementeret fra begyndelsen. Men denne film er generelt bare en spillefilm værdig med sit fængende plot og dramatiske handling.

4: Ildfluernes grav

10 populære Studio Ghibli-filmIldfluernes grav har i sandhed været med til at få folks øjne op for, at tegnefilm ikke kun er for børn. Det er nok en af de mest tragiske fortællinger, der nogensinde er blevet skildret på det store lærred, for er der noget mere trist end at tage udgangspunkt i børn og udstille dem som ofre for voksnes umodne konflikter? Det geniale ved Ildfluernes grav er netop, at der ikke er nogen fjende. Japan lå i krig med USA, men alligevel er det ikke USA, der er den overordnede skurk. Det er de voksne … samfundet. Af den grund skal voksne se filmen, så de kan danne sig det, som børn lærer ved tegnefilm: forskellen mellem rigtigt og forkert, for det er paradoksalt, at man forsøger at proppe moraler ind i børn, mens de voksne forpester verden med dårligdom.

3: Prinsesse Mononoke

10 populære Studio Ghibli-filmPrinsesse Mononoke er en klassisk Studio Ghibli-film, der er kendetegnet ved sin detaljerigdom og flydende animation. Selvom Prinsesse Mononoke godt nok ikke anses for at være Hayao Miyazakis mesterværk, så er det ikke desto mindre en utrolig flot film med betagende baggrunde, der på overvisende vis skildrer naturens skønhed. Filmen indeholder ikke lige så mange visuelt forstyrrende elementer som mange andre Studio Ghibli-film – den gør i stedet brug af meget simple virkemidler til at skabe en spirituel stemning, der passer perfekt til filmens tematik, der er mere aktuel end nogensinde før.

2: Chihiro og heksene

10 populære Studio Ghibli-filmChihiro og heksene er et af Hayao Miyazakis mesterværker og nok den mest kendte i Vesten, hvilket faktisk er ret underligt, da fortællingen næppe kunne blive mere japansk. Konceptet et sågar baseret på et japansk fænomen kaldet kamikakushi, hvor man mener, at folk forsvinder fra den fysiske verden og ender op i åndeverdenen. Ikke desto mindre er budskabet forståeligt nok, og det er da også en underholdende historie, men jeg tror mest af alt, at det er animationen og den fantastiske fortælling, der tiltaler seerne, for kreativiten fejler i hvert fald ikke noget. Her er tale om en virkelig flot tegnefilm, der er rig på detaljer, farver og dynamik. Der er både action, romantik og en kompleks karakterudvikling i et fascinerende univers, der virker både tillokkende og frastødende på samme tid.

1: Min nabo Totoro

10 populære Studio Ghibli-filmSelvom Min nabo Totoro som sådan er en børnefilm, så er den virkelig hyggelig og samtidig utrolig flot, så alle aldre vil få noget ud af at se den. Både fortælling og drama er holdt på et afslappet plan, så man kan nyde filmen fra start til slut som følelsesrig hjertemassage. Det er virkelig et specielt univers, som Hayao Miyazaki skaber, og som pigerne bevæger sig ind i, for Totoro og dens venner er jo egentlig et produkt af deres fantasi, men alligevel kommer man med filmens slutning i tvivl, og det er jo egentlig også et budskab, som er værd at sende: Ser vi alle den samme virkelighed? Et spørgsmål, der særligt er relevant at stille med brug af børn, fordi de bogstavelig talt har en så livlig fantasi, at de kan opfinde alverdens væsner, ting og historier, så man ofte undrer sig over, hvor de har dem fra.

Total Page Visits: 38 - Today Page Visits: 1